Mikä on ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu ottaa energian talteen ulkoilmasta ja muuttaa sen lämpimäksi sisäilmaksi. Ilmalämpöpumppu ei tuota lämmintä vettä. Ilmalämpöpumppu toimii täydentävänä lämmitysmenetelmänä yhdessä muiden lämmitystapojen kanssa. Ilmalämpöpumpulla voidaan myös kesäisin viilentää sisäilmaa ja ympärivuotisesti käytettynä se myös puhdistaa sisäilmaa ja parantaa sen laatua.

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin ilmalämpöpumppu, eli se ottaa energian talteen ulkoilmasta ja muuttaa sen lämmöksi, jota voidaan käyttää vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä kuten patterit tai lattialämmitys. Ilma-vesilämpöpumppuu tuottaa myös lämmintä käyttövettä. Kaiken kattavana lämmitysjärjestelmänä ilma-vesilämpöpumppu on tehokkaampi kuin ilmalämpöpumppu ja huomattavasti edullisempi käyttää kuin suora sähkölämmitys tai poltto-aineita käyttävät järjestelmät kuten öljy-, kaasu- tai pellettilämmitys.

Maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu ottaa energian talteen kalliosta, maaperästä tai vesistön pohjasta mutkittelevan putken avulla, jonka jälkeen lämpö ohjataan talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu tuottaa myös lämpimän käyttöveden. Maalämpöpumppu on tehokkaampi kuin ilmalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu silloin kun ulkolämpötila on alhainen. Toimii kaiken kattavana lämmitysjärjestelmänä.

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilman lämpö voidaan ottaa talteen ja käyttää uudelleen talon lämmitykseen. Näin saadaan säästöjä mutta ei voida kattaa koko lämmitys- ja käyttövesitarvetta. Lämpöpumppu käyttää varastoitunutta auringon energiaa talosi ja veden lämmitykseen. Huom. Jotkut lämpöpumput voivat lisälaitteen avulla tuottaa myös jäähdytystä taloosi. Lämpöpumppu käyttää noin yhden osan energiaa saadakseen aikaan kolme osaa aurinkoenergiaa. Kaikki korkealaatuiset lämpöpumput on varustettu lämpövastuksella, joka antaa lisätehoa hyvin kylminä talvipäivinä tai jos laitteeseen tulee vika.

Elinikä ja huolto

Lämpöpumpun käyttöikä vaihtelee mallista ja merkistä riippuen mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että hyvän valmistajan ilma-vesilämpöpumpun ja maalämpöpumpun eliniän tulee olla n. 20 – 30 vuotta.
Yksi lämpöpumpun eduista on se, että se vaatii erittäin vähän hoitoa ja huoltoa. Kun se on oikein asennettu voit melkein unohtaa sen olemassaolon – sen on toimittava joka päivä vuoden ympäri ja tarjottava sinulle lämpöä ja mukavuutta talossasi.